Singapore University of Social Sciences

Ming-Qing Dynasty Literature of China (中国明清文学)

Ming-Qing Dynasty Literature of China (中国明清文学) (CLS204)

Applications Open: 01 October 2021

Applications Close: 15 December 2021

Next Available Intake: January 2022

Course Types: Modular Undergraduate Course

Language: Chinese

Duration: 6 months

Fees: To be confirmed

Area of Interest: Linguistics and Languages

Schemes: Lifelong Learning Credit (L2C)

Funding: To be confirmed

School/Department: School of Humanities & Behavioural Sciences


Synopsis

本科目重点讲解明代、清代时期的文学演变与发展过程,评述重要的文学潮流与流派,分析重点诗人、小说家与著名长篇小说作品,阐述他们在中国文学发展史上的地位与贡献。学习该课程后,学员队中国古代四大名著会有深刻的了解。

Level: 2
Credit Units: 5
Presentation Pattern: Every semester

Topics

  • 明清文学综述
  • 明清戏剧与诗歌
  • 长篇小说概述
  • 重点长篇小说作品分析 I
  • 重点长篇小说作品分析 II
  • 明清文言小说概况

Learning Outcome

  • 分析不同朝代的文学特征,包括:小说、诗歌、散文和戏剧;
  • 阐述和品鉴著名作品,例如:《三国演义》、《水浒传》、《西游记》、《金瓶梅》、《儒林外史》、《红楼梦》等。
  • 欣赏著名戏剧作品,如《长生殿》、《桃花扇》等;
  • 描述明末清初的短篇小说作品特征,例如:“三言”、“二拍”、《聊斋志异》等等。
  • 讨论明清文学的发展与变迁;
  • 阐释明清文学繁荣的社会原因。
  • 发展学员鉴赏明清文学作品的能力与水平;
  • 运用所学知识,帮助本地中小学华文教学。
Back to top
Back to top